lördag 20 juni 2009

Bild på rekordkanadicken..!!! 11449gramSvensk rekordfisk drogs upp ur Landösjön
Marcus Persson, från Valne utanför Nälden, satte ett svenskt rekord med jättemarginal i eftermiddags när han drog upp en kanadaröding på nära 11,5 kilo ur Landösjön.

– Det känns helt fantastiskt. Jag har inte ens varit i närheten av det här tidigare. Och vi hade inte riktigt förväntat oss det här när vi for ut, säger den nye svenske rekordinnehavaren Marcus Persson.
Tanken med gårdagens fisketur var rätt långt ifrån någon rekordjakt.
– Vid 13-tiden for vi ut, jag och svärfar Sivert Edvinsson. Det var mest för att få ut honom på sjön en gång, säger Marcus Persson.
Efter en timmes fiske utan att få någonting och när det dessutom började regna, så vände de den lilla plastbåten in mot land.
– Men jag bytte till en nyinköpt wobbler och testade lite och rätt vad det var så högg det.
Efter tio minuters fajt fick Marcus Persson in fisken mot båten för första gången och kunde konstatera att den lilla håven de hade med sig inte räckte till på långa vägar.
– Jag försökte ta i gälarna och huvudet, men den var för stark och drog i väg igen. Då sa jag till svärfar att han skulle ta den med båda händerna nästa gång.
Fem minuter senare var det dags för ett nytt försök.
– Svärfar hängde utanför båten och jag var rädda att han skulle trilla i. Men han lyckades få upp den i båten. Så utan svärgubbens hjälp hade det blivit tufft. Då hade jag fått slå den med åran eller ro in med den till land.
Marcus Persson tackar svärfar samt bra utrustning för rekordfångsten.
– Jag hade jättebra grejer, mot spöet och linan var han chanslös. Men det var det här med att vara utan håv som var tufft.
Marcus första tanke var att fisken vägde runt fem–sex kilo. När de kom in till land och fick tag på en våg visade den helt andra siffror. Dubbla vägningar på Ica i Föllinge gav till sist det officiella beskedet.
– 11 449 gram blir det vi skickar in.
Andra imponerande mått på rekordfisken är längden på 96 centimeter och omkretsen 59 centimeter.
– Den var rejält tjock, konstaterar Marcus Persson som firade med en god middag hos svärföräldrarna.
Marcus Perssons nya svenska rekord på kanadaröding var en rejäl höjning mot det tidigare. Det hade Magnus Wikman, Frösön, som tog upp en på 9 965 gram på mormyskapimpel, även det i Landösjön.
Sjön är också känd som en rekordsjö och den enda i Sverige som har svenska rekordnoteringar för två olika arter. Även rekordet på vanlig röding på 10 830 gram har nåtts på Landösjön genom Åke Öhman, Orrviken.(Text o bild e tagen från www.op.se)

1 kommentar:

Anonym sa...

He He ..det är bara att gratulera, ska själv upp och fiska på Landön i morgon hinner tyvärr nog inte att köra nåe riktat fiske på rekord kanadicker